пятница, 19 ноября 2010 г.

A81E - Android планшет з Китаю

Потримавши в руках пару моделей планшетних комп'ютерів, мені захотілось продовжити “пошук” і я замовив ще одну, досить прогресивну і відому на просторах Інету модельку - A81E. Перша причина, чому я звернув на неї увагу - наявність вбудованого GPS-модуля. Про інші переваги і недоліки читайте далі по тексту. smile.gif

Традиційно, перерахую ключові характеритстики апарата:
Характеристики:
Діагональ екрана : 7” (17.9см)
Роздільна здатність : 800х480
CPU: TIOMAP3 CORTEX A8 800MHz
Габариты : 113х180х23мм ВхШхГ
Система: Android 2.2
Оперативка: 256Мб
Внутрішній флеш-диск: 4Гб (?)
Мережа: Wi-Fi 802.11 b/g
GPS: Так
Bluetooth: Так
Веб-камера : Відсутня
Мікрофон : Відсутній
IPB Image





IPB Image
IPB Image

“Отвори”:
Не дивлячись на те, що A81E один з найоснащеніших планшетів, з точки зору внутрішньої начинки, в ньому на диво мало фізичних вхідних/вихідних інтерфейсів:

* роз’єм для живлення/зарядки
* стандартний роз’єм для аудіо (3.5мм)
* слот miniUSB
* слот для карток microSD (TF)


Також є кілька зручних кнопок:

* кнопка включення/виключення живлення
* кнопка-качелька регулювання гучності звуку
* стандартно андроідівська кнопочка “Home”
* стандартно андроідівська кнопочка “Назад”
* стандартно андроідівська кнопочка “Опції”


Треба відзначити, що згадані “андроідівські” кнопочки розміщені не на боковій панелі, а на передній (див. фото). Особисто мені таке розташування значно більш зручне в користуванні.
На задній панелі закріплений стилус.

IPB Image

Особлива розмова про miniUSB. Судячи з усього він не має хостових можливостей, тобто до нього не вийшло підключити флешку. Мабуть, та сама проблема із 3G модемом, і можливо, навіть з мишкою. При цьому в комплекті з ним йде перехідник на звичайний USB вхід, що натякає, що щось туди таки можна підключити. Більше того, в інтернеті зустрічаються якісь згадки про те, що хтось підключив флешку, а хтось і 3G модем.
Гніздо для флеш-карток нарешті нормальне. Тобто, картка туди вставляється повністю, а не стирчить на пів сантиметра. Більше того, вона закривається гумовою заглушкою. До слова, картка для цього апарата необхідна, оскільки внутрішня память апарата (не знаю чим таким вона там зайнята) недоступна.

Ще раз повторюсь стосовно хардових кнопок - не дивлячись на те, що поначалу вони виглядають досить дивно для людей, які звикли, що всі планшети в тій чи іншій мірі копіюються з iPad, але коли починаєш користуватись, то виявляється, що вони досить вдало розміщені і при цьому досить інтуїтивні і гарно реагують на натиснення.

IPB Image

Функціонал:
Ну, багатьом вже відомий функціонал системи Android. В даному випадку ми маємо справу, фактично, з останньою версією цієї ОС - Android 2.2 (Froyo).
Звичайно, потужності Андроіда локалізовуються конкретними прошивками під кожен з апаратів, на який він встановлений. Зазвичай, китайський виробник не дуже вдало прикручує софт на свої творіння. Але, в даному випадку все зроблено досить культурно. Більше того, саме для даного апарату виробник регулярно випускає нові прошивки, виправляють незначні баги, додають цікаві фічі. А ще, завдяки своїй поширеності, цей апарат не оминають увагою і ентузіасти, які на основі фірмових прошивок випускають свої, дещо вдосконалені і прикрашені. Ці прошивки доступні до скачування в інтернеті і досить прості для встановлення.
І ще однією особливістю A81E є те, що для нього існує прошивка під WinCE. Тобто, якщо Ви плануєте використовувати його з якимись функціями, які краще реалізовані під систему WinCE, а це, наприклад, навігаційні можливості, то не проблема. Орієнтуєтесь більше на браузинг, перегляд новин, роботу з поштою - Вам дорога в Андроід. І найцікавіше, - ходять слухи , що скоро виробник випустить прошивку з можливістю вибору системи під час завантаження. На мій погляд, це буде дуже і дуже сильний крок для зміцнення позицій цього апарату.

IPB Image

На даний момент, я користував всього пару-трійку планшетів і цей, без сумнівів, найшустріший з них. Можливо це заслуга нового Андроіда, а може хвалений процесор дійсно такий шустрий. Принаймні вся анімація і запуски програм відбуваються без жодних гальмів.

Дисплей дещо специфічний. Він, звичайно, резистивний, але його особливість полягає в тому, що він чудово реагує на гострі доторкання. Такі як стилусом (він є в комплекті), або нігтем. При цьому пушкою пальця керувати важко. На мій погляд це не погано і не добре - просто до цього тачскріна треба звикнути.

Функція GPS - в принципі, без проблем визначає і утримує супутники. Інша справа, що співпраця оффлайнових навігаційних програм і системи Андроід поки що знаходиться в зародковому стані, на відміну від роботи в системі WinCE (в якій їх розвиток, на мій погляд, практично закінчився). Тим не менше я успішно встановив на апарат програму iGo і вона працює без проблем. Також існує програма Навітел для Андроіда. Ну і ще оберемок менш відомих. Якщо ж говорити про відомі онлайнові системи навігації, такі як Google Maps, Yandex-карты, то для їх повноцінної роботи необхідно, щоб апарат мав доступ до Інтернету. І тут нам в нагоді має стати вбудований в апарат модуль Bluetooth.
Ще одна риса, яка допоможе використовувати цей планшет для навігації - в комплекті є автомобільна зарядка (від прикурювача).

IPB Image

Bluetooth в планшеті A81E присутній. Але не зовсім зрозуміло навіщо він там, враховуючи ту базову функціональність, яка в нього закладена. Планшет легко знаходить і з”єднується з мобільним телефоном, але використовувати цей телефон як модем дуже непросто, якщо взагалі можливо. Знов таки, є якісь згадки, що це робиться, є додаткові програмки, які це роблять, але в мене запустити цей фунціонал “з ходу” не вийшло. Тобто я скачав програмку (http://android.gval.biz/), яка використовує протокол DUN, заставляючи мобілку працювати, як модем... і програмка ніби працює, але інтернету я не отримав. Можливо не та мобілка, або в мене кривуваті руки smile.gif
З іншого боку, я вияснив, що народ користується тут Bluetooth для підключення гарнітури(A2DP) і передачі файлів. Ну що ж, хоч якесь використання.
Для тих, хто захоче глибше поколупатись і порозбиратись у фішках апарата, можу порекомендувати форум http://www.gadgetsandtablets.com, там багато корисного і цікавого в цьому плані.

Мультимедія.
Для чого народ бере такі планшетики? Браузити в інеті, читати книжки, гратись в іграшки і переглядати мультимедіаконтент. Якщо з першими трьома функціями питання давно і міцно закрите (практично будь-який Андроід-планшет на ура справляється з браузингом, має купу програм для читання і цілий список прикольних іграшок), то з відео справляються далеко не всі. Тут вже потрібні неабиякі можливості зі сторони процесора(CPU) і решти начинки, закінчуючи потужністю акумулятора.
Можу відразу заспокоїти - A81E легко програє більшість форматів відео, картинка якісна і зовсім без підтягувань. Єдине що, я використовував RockPlayer для відео і він видавав не дуже гучний звук на динаміки. Думаю, тут більше проблема з роботою аудіокодеків в цьому плеєрі. Навушники, звичайно, цю проблему вирішують.
І, до речі, в апараті ззаду є прикольна ніжка, яка дозволяє встановлювати планшет в “стоячому” положенні.

IPB Image

IPB Image

IPB Image


Батарея.
Ще одне хворе питання в мобільних девайсах з великими екранами і потужними процесорами. А особливо в мобільних китайський девайсах. smile.gif
Наш апарат вирішує цю проблему аж в двох площинах.
По-перше, в ньому встановлена досить таки потужна батарея(3000mAh). Мій тест показав - безперервне програвання відео тягне майже 4(!!!) години (без 4 хвилин).
По-друге, акумулятор легко міняється, як в звичайних мобільних телефона (див. фото). Я вже уточнив у постачальників - запасна батарея коштуватиме $10. На мій погляд, це дуже важливий аргумент для тих, кому критичний час роботи без доступа до розетки, навіть автомобільної.

Open in new window

Комплектація:
- Планшет
- Чехол
- Кабель-перехідник miniUSB-USB-mother.
- Зарядка від мережі (1500mA)
- Зарядка автомобільна (1500mA)

Висновки:
Чесно кажучи, апарат для мене виглядає якимсь двояким. З одного боку, коли я його знайшов і перечитав список його начинки, то мені здалось, що я нарешті знайшов свій ідеальний китайський планшет. Але по суті нічого особливо екстраординарного не сталось. Основна перевага - наявність GPS модуля і для багатьох це буде важливий фактор в сторону вибору цього апарата. Серед інших переваг треба відмітити змінний акумулятор, приємну швидкість роботи і хороший слот для флеш-карток. Недоліками для себе можу назвати - незрозуміла мені функціональність Bluetooth (хоча тут швидше вина ОС Android) , а також нехостовий USB-вхід. Ще, когось може злякати трохи затовстий корпус(порівняно із основними дизайнами “таблеток”), але це тільки на перший погляд, на ділі апарат приємно і зручно використовується.

Тим не менше, враховуючи активне оновлення прошивок і поширеність апарата серед користувачів, можна вважати, що покупка такого апарата за його ціну - непоганий варіант для тих, хто хоче мати планшетик з функцією GPS-навігації.



A81E

Комментариев нет: